Înapoi la blog

Scurtă istorie a 'buletinelor' biometrice pe care încă nu le avem

MISCELLANEOUS

3 min read
Scurtă istorie a 'buletinelor' biometrice pe care încă nu le avem

Era vara anului 2012 când am făcut cunoștiință prima oară cu un document electronic. M-am jucat cu noul pașaport vreo câteva luni, fascinat deopotrivă de cât de interesant era să-l citești cu telefonul, cât și de multitudinea de oameni care-l vedeau pe Antichrist între coperți.

Trei probleme

Dar, probabil cel mai așteptat document rămâne cartea de identitate electonică. Prima, și probabil cea mai vizibilă problemă e că mergem non-stop cu o coală de carton ce se ițește din portofele subdimensionate, că nimeni nu mai face portofele de calitate pentru cartoane de dimensiunea asta.

A doua e că suntem printre puținele nații din lume care nu au data nașterii - un element esențial - trecut pe actul de identitate. Dacă ați încercat vreodată să cumpărați alcool sau să intrați într-un bar în State cu “buletinul” în loc de pașaport, știți ce amuzant e să înveți oamenii de la casă cum să ghicească data nașterii din CNP. Unii râd ușor încurcați, alții întreabă direct dacă atât ai fost în stare când ți-ai falsificat un document. Circ.

Marea problemă însă e că nu avem identitate electronică. Un act de identitate electronic recunoscut la nivelul îngtregului spațiu comunitar e vital pentru implementarea oricărei forme de servicii de e-guvernare. Vrei vot electronic? Nașpa. Vrei să poți semna electronic documente ca să scapi de cozi la ANAF și alte instituții ale statului? Mută-te în Estonia.

Încet, încet, lucrurile (nu) se schimbă

Prima bombă a fost lansată în decembrie 2012, când apare o ordonanţă de urgenţă (OUG 82/4 decembrie 2013) pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor, ordonanță publicată în Monitorul Oficial pe 12 decembrie. Noul document electronic era preconizat să se emită după 30 iunie 2013. Toate bune și frumoase, doar că nu s-a întâmplat.

Cam așa trebuia să arate noua carte de identitate din 2013. Poză de la Gândul

Pe la mijlocul lui 2014, intră în vigoare directiva eIDAS (electronic IDentification, Authentication and trust Services), un set de reglementări pentru identificare și servicii de e-guvernanță din piața Europeană. Chiar dacă termenul de aplicabilitate e iulie 2016, România reînvie povestea și o dă de bună: începând cu 1 aprilie 2014, se vor emite documente de identitate electronice. Nici de data aceasta n-a fost să fie așa.

Trecut-au anii

2017 vine cu noui promisiuni legate de documentele de identitate electronice. Noul proiect inițiat de MAI propune contopirea actului de identitate și al cardului electronic de sănătate într-un singur document. Nu s-a mai auzit nimic despre acest demers însă.

Noua carte de identitate anunțată în 2017. Captură de ecran de la ProTV

În 2018, încă o știre despre “buletinele noi”, de data aceasta de la Guvernul României care a aprobat proiectul de lege legat de noile cărți de identitate electronice. Ar fi trebuit să arate așa:

Cartea de identitate electronică din 2018. Poză de la Click!

A trecut 2018, a trecut și termenul maxim pentru adoptarea eIDAS (29 septembrie), a trecut și Centenarul și românii tot nu au văzut documentul de identitate electronic. Dimpotrivă, au un document electronic mai puțin: prima tranșă de carduri de sănătate a expirat oficial, dar continuă să funcționeze “la negru” pe durata valabilității certificatului digital inscripționat.

Se presupune că…

…următorul termen limită pentru adoptarea cardului de identitate electronic va fi august 2021, dată la care România va trebui să adopte în mod obligatoriu modelul standard european. Speranța moare ultima.

Cărțile de identitate din 2021. Poză de pe Hotnews