Înapoi la blog

Nu mai difuzați Discovery? Și cui îi pasă?

TABLETĂ

4 min read
Nu mai difuzați Discovery? Și cui îi pasă?

Zicea amicul Hazaparu într-un post precedent că situația iscată între RCS - RDS și grupul Discovery a fost prost gestionată. Aruncați întâi un ochi pe articolul original, apoi citiți mai jos.

Întrebarea mea e alta: a fost cu adevărat vorba de o criză? Ce anume s-a întâmplat după scoaterea Discovery? S-au dezabonat clienți de-ai RDS-ului pe capete? Nu. A ieșit lumea să militeze în fața RDS-ului? Din nou, nu.

Îmi zicea o fostă colegă care face suport tehnic la RDS că - după scoaterea celor trei posturi din vară - o mulțime de clienți au sunat la call-center să facă scandal. Nu pentru Discovery însă, ci pentru faptul că le dispăruse din grilă SuperONE, postul de pornache pe care RDS îl difuza în HD fără taxă suplimentară. Evident, erau toți revoltați pe RDS, dar fiindcă nu e kosher să te plângi că nu mai ai porn, te plângi - normal - de lipsa celorlalte posturi care au fost suspendate.

Dacă ar fi s-o luăm strict la obiect, câți oameni dintre cunoscuții voștri se uită la Discovery? Și dacă te uiți la Discovery, de ce știi exact ce s-a întâmplat aseară în emisiunea penalilor ălora de la Antene, de pe Kanal, de la ProTV, dat fiind faptul că aceste programe sunt construite pentru audiențe radical diferite? Ca exemplu, uitați-vă la numărul de comentarii pentru un episod din “Vocea României” de pe vPlay și unul de la Mythbusters.

Să ne uităm un pic în “blogosfera” românească, să vedem câtă lume scrie constant despre Sexy Brăileanca, Bote sau proastele alea blonde din emisiunile despre care aud de la maică-mea și câtă lume scrie despre ce chestii faine au mai făcut Mythbusterii, despre rutul la elanul arctic sau despre obiceiurile tradiționale ale innuiților. Dar totuși e la modă să dai share și like la cauze de-astea, ca să arăți cât de cult ești și ce tare te afectează lipsa încă unui post de popularizare a științei.

Singurul loc în care a fost criză e în comunicarea dintre cele două companii, care s-au bătut în press release-uri și postări pe Facebook. De exemplu, nimeni nu a observat că cei de la Discovery au dus o campanie mișelească pe prietenii.discovery.ro, ca să forțeze mâna RDS să redifuzeze posturile contra sumei pe care au cerut-o ei.

Păi, dacă erați preocupați de popularizarea științei în România, nu vindeați drepturile de difuzare la preț de dumping? Păi nu, că zecile de mașini, de exemplu, pe care le distrugeți într-un episod din Mythbusters costă, chiar dacă sunt luate la a zecea mână. Și-atunci, dacă ambele părți vorbesc limba banilor, care e problema?

Și nu în ultimul rând, dacă ați dat în ultima vreme pe Discovery, probabil ați văzut ce tare s-a dus în jos. Mythbusters și How it’s Made erau, cred, singurele două seriale care meritau efortul. Dar alea se difuzează și acum în România cu mare întârziere și exclusiv în SD. Evident că le vedeam din alte surse, în timp real și în full HD, deci n-o să-i duc lipsa lui Discovery.

E adevărat, RDS e urât de mulți români, fie pentru greutatea cu care vin tehnicienii să-ți cableze apartamentul, fie pentru problemele cu suportul tehnic, fie pentru lipsa echipamentelor gen mediabox, modem sau telefon. Dar românul e obișnuit cu relațiile abuzive, trece repede peste. la fel cum, stând strâmb și judecând drept, mi-am dat și eu seama că dracul nu e chiar așa de negru.

Înainte să mă declarați ipocrit, pun și eu o întrebare: dacă ar fi să mergem mâine să ne dezabonăm sincron de la RDS, câți ne-am aduna?

PS: DigiWorld HD e chiar tare. PS2: N-am pomenit nimic despre Animal Planet, deși a fost și el chiuretat din grilă. Nu m-am mai uitat la Animal Planet de când eram în clasa a 10-a.