Înapoi la blog

'La revedere, Discovery Channel', sau 'La revedere, RDS'?

TABLETĂ

4 min read
'La revedere, Discovery Channel', sau 'La revedere, RDS'?

Ca și client RDS perfect satisfăcut în cei șapte ani de abonament, nu am crezut niciodată că va trebui să ies din pătrățelul meu fericit și să urlu din toți plămânii la Relații cu Clienții.

Dincolo de gafele lor mici, gen lăsat fără net tot cartierul la două dimineața fără să anunți în prealabil că faci mentenață la echipamentele wired și radio în același timp, totul a mers perfect până prin toamnă, când au dispărut o parte din posturile Discovery din grilă. Adică mare parte din posturile pentru care m-am abonat la cablu.

Toată povestea se întâmpla dupăă precedentul cu Antenele de pe satelit, incident căruia, bineînțeles, nu i-am dat importanță pentru că a) nu mă afecta pe mine, subscriberul de pe cablu și b) pentru că, dacă aș fi rămas fără Antene pe cablu n-aș fi observat în veci.

M-am uitat zilele trecute la declarațiile încrucișate ale celor de la Discovery cu cele ale RDS de pe pagina lor de Facebook. Pe de o parte Discovery zice că:

“Ne pare rău să vă anunţăm că acordul de retransmisie între Discovery Networks şi RCS&RDS urmează să expire pe 30 noiembrie. În pofida eforturilor noastre de a ajunge la un nou acord cu RCS&RDS, pe parcursul unei perioade de negocieri de luni de zile, aceştia au respins toate ofertele noastre. Operatorul a făcut deja schimbări în grila sa de programe, eliminând Discovery World, TLC şi Animal Planet din unele pachete. În plus, în dimineaţa zilei de 23 noiembrie, RCS a scos şi Discovery Channel de pe platforma Digi Satelit din România. Noi credem că părerea VOASTRĂ, a telespectatorilor, contează. Dacă vreţi să ne ajutaţi să păstrăm canalele Discovery în grila RCS&RDS, exprimaţi-vă punctul de vedere - contactaţi RCS&RDS.”

De cealaltă parte, RDS zice altceva:

“RCS & RDS nu intentioneaza sa renunte la difuzarea canalelor documentare ci doar sa le inlocuiasca pe unele dintre acestea. Compania noastra nu poate fi de acord sa continue difuzarea canalelor Discovery, cu plata unor tarife de 3 ori mai mari decât cele pentru alte canale similare, pentru toti abonatii sai, in conditiile in care cota medie de audienta a canalelor Discovery este de aproximativ 1%.

Nu putem accepta principiul: 1% doresc si 100% platesc! Întrucât tarifele Discovery au fost intotdeauna in DOLARI SUA, desi abonamentele noastre sunt platite in LEI, sumele solicitate de grupul Discovery, numai pentru România, au crescut continuu de-a lungul anilor, indiferent de criza economica sau de ratele de schimb valutar. Astfel, echivalentul in lei al sumelor din 2012 este de DOUA ORI mai mare decât al celor din 2008 - adica o crestere cu 100% in 4 ani – si de peste 3 ori mai mare decat in 2005.” (toată discuția e aici)

Deci, OK, am rămas fără Discovery pentru că cele două părți nu s-au înțeles la preț, Discovery cerând un tarif pe care RDS nu-l consideră justificat pentru publicul pe care îl consumă. Nu din cauza faptului că RDS și-ar elimina concurența, ci dimpotrivă: pentru că RDS nu poate furniza posturile Discovery, își rupe din buget și - surpriză - își face el două posturi care să substituie nevoia de documentare a câtorva pulifrici abonați care sunt interesați de cum funcționează lucrurile în loc să belească ochii la probleme mai stringente pentru societatea actuală, de gen “mireasă pentru fiul meu” sau cum căcat s-o mai fi numit emisiunile alea. Ce frumos din partea lui good guy RDS, nu?

NU.

Ce cred eu - clientul nemulțumit - acum e că RDS s-a pus sistematic pe eliminat posturile din grilă cu care nu ajunge la un acord financiar, pentru că e mai simplu - și mai ieftin - să-ți faci propriul post TV pe o anumită nișă din momentul în care ai deja pusă la punct infrastructura de distribuție și oricum deții o cotă de piață URIAȘĂ, și ca să plusez, oricum abonații tăi sunt 99% interesați de alte chestii, gen sport, sex și caterincă ieftină. Altfel nu îmi explic de ce au scos în toamnă prima tranșă de posturi Discovery, chiar dacă acordul de distribuție expira pe 1 decembrie.

Întrebarea care se pune acum e:ce facem mai departe? Acceptăm jocul financiar și rămânem cu RDS pentru că - ce-i drept - și-au dat silința să compenseze plecarea Discovery cu posturi proprii, pentru care a muncit și investit mult, sau plecăm la concurență. Și dacă plecăm la concurență (UPC mi se pare un competitor de top pe piața de televiziune digitală), cine ne garantează că nu vor începe și ei să elimine din posturi?

Voi ce ziceți?