Despre piraterie, bun simț și alte căcaturi
O vorbă din popor zice că prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul. Cam asta ar rezuma, în cîteva vorbe, cam tot ce s-a întâmplat pe social media în România în cele două zile de Voyo versus inculpații.
Dacă ați fost cumva plecat prin cele zone fără curent electric, apă la robinet și semnal la telefon, faza stă cam așa: struțo-cămila Voyo a respectabilului ProTV a compilat o listă cu site-uri care “allegedly” încalcă legea dreptului de autor și difuzează conținut multimedia fără să cumpere drepturi de redifuzare. Cum ar fi, cele patruzeci și ceva de site-uri își aduc useri - useri care “de drept”, ar fi trebuit să cotizeze la Voyo.
Chestia asta i-a scos de-a dreptul din sărite pe câțiva concetățeni, care - normal - au scos bâtele digitale: au tras un banner agramat cu mult bevel și emboss, au asortat totul cu masca luy Guy Fawkes și au semnat ceva gen “Noi suntem Anonymous, venim peste tine, Voyo”. Mă rog, nu e mot-a-mot, dar e un căcat la fel de penibil, în mare. Dincolo de greșelile de gramatică ale celor care s-au grăbit să prindă un loc în față la protestul de pe Facebook, copiii ăștia au și mari greșeli de logică. Hai să vedem de ce.
În România se piratează în draci. Se trage de pe torrente, se vizionează online, se sharează la greu pe servere de FTP private. E normal și, în mod obișnuit, nu are nimeni de obiectat. Dar tot furt rămâne. E o chestiune pe care am mai discutat-o cu cei de la NordEst în perioada în care bătea la ușă ACTA.
Lejeritatea cu care s-a furat până acum a dat impresia multora ca respectivul furt, dacă e în mediu online, e legitim. Nu mai e furt. E “copiat”. Cam așa ziceau și băieții de la Creative Monkeyz în pișatul ăla de telenovelă lacrimogenă despre “ACTA pe înțelesul tuturor”. Asta chiar dacă, cu câteva luni înainte, făceau scandal că episoadele lor sunt uploadate de alți useri pe propriile conturi de Youtube.
Rezultatul? Au raportat zeci de useri la Youtube pentru (sic!) FURTUL DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ. Zecile de conturi au fost suspendate. Na double standards. Deci priateria e “libertate de expresie” atâta vreme cât nu te fute pe tine și pe munca ta în cur.
Ce m-a uimit și mai tare e faptul că am văzut suport din partea unor oameni care lucrează în industria software și ale căror produse se “cumpără” în România de pe torrente . Aceiași oameni care se plâng că nu le-a mai crescut salariul în ultimii X ani, că produsul lor a intrat pe “curbă descendentă” sau că userii lor nu mai cumpără produsele lor pentru că sunt proaste. Păi dacă sunt proaste, nu-mi pirata mie produsele, cumpără-n pizda mă-ti de la concurență. Doar nu ești retardat să folosești un produs prost cu bună știință, nu?
Voi cei care credeați în schimbare și în civilizarea României odată cu maturizarea noii generații, abandonați orice speranță. Concetățenii voștri sunt oamenii care fac spume la gură pentru orice chestie care-i deranjează și ies să ia atitudine chiar dacă nu înțeleg nici măcar o iotă din ce se-ntâmplă. Sunt exact oamenii despre care zicea Cheloo într-un interviu că ar trebui împușcați pentru că sunt sub standard.
Acum, să nu înțelegeți cumva că sprijin gestul de târfă bolnavă a muribundului Voyo, care s-a gândit că poate s-o dea în parte cu “golanii” și când și-a dat seama că n-are nici a suta parte din traficul vplay s-a speriat și l-a adus pe tăticu’ CNA să-i pleznească pe “bagabonți”. Sprijin în schimb actul asumat, cu bunul-simț al hoțului care a fost prins cu mâna în buzunarul altuia, dar care știe că nu trebuie să facă scandal că e dreptul lui să fure.