Înapoi la blog

Cum să ții în priză un jurnalist IT

TABLETĂ

3 min read
Cum să ții în priză un jurnalist IT

Nu ştiu dacă vă pasă cum e o zi din viaţa unui jurnalist pe teme de IT, dar asta nu prea contează pentru că o să vă povestesc oricum. Nici eu nu mi-am pus această întrebare pînă nu am ajuns la Softpedia, unde am luat contact cu universul dur al comunicatelor de presă de-a dreptul idioate.

Închipuiţi-vă o zi în care apăsaţi butonul de Power al Dell-ului pe 64 de biţi, vă faceţi o cafea apoi treceţi la citit mailul de serviciu, care e plin cu spam împuţit materia primă pentru o zi reuşită de muncă.

Jurnaliştii IT sunt cu totul o altă specie de oameni. Sunt sedentari din fire, pentru că toată acţiunea de care au nevoie se desfăşoară în spaţiul virtual, şi în plus, n-am mai alergat de mult după un calculator să-i iau interviu (probabil cam de cînd mi-am aruncat vechiul Compaq Presario de la etajul 3, iar eu am alergat pe scări să i-o iau înainte).

Ca jurnalist IT, am o cantitate infinită (sau pe-acolo) de răbdare. Pot da sute de restarturi fără să mă enervez, pot cerceta PCB-ul unei plăci video ore în şir. Îmi place să fiu ţinut la curent cu tehnologia, chiar şi chestiile mai puţin importante, pentru că, dacă nu mi-ar fi plăcut, m-aş fi apucat de altceva (secretariat, pază şi protecţie etc.). Nu suport însă idioţenia, la fel cum nu suport să promovez un material pe care nu l-aş cumăra niciodată.

Din ce în ce mai des primesc însă tot felul de dobitocii despre care ar trebui să scriu. Cum ar fi să prezint un rahat ca fiind ultima inovaţie în materie de gadget unor utilizatori care se încred în recomandările mele? Exemple sunt multe, dar din păcate nu îmi pică fisa la ora asta (pentru că tocmai am tras apa după spamul comunicatele de presă de azi), aşa că voi împrumuta din exemplele unui coleg de peste ocean, cu care am rîs copios (deşi, dată fiind profesia noastră, cred că ar fi trebuit să plîngem).

„Compania noastră a revoluţionat cablul USB! Majoritatea utilizatorilor de PC sunt forţaţi să aleagă fie cabluri negre, fie albe, dar noul ExtremeConnect™BrightPink® USB cable este ROZ! Închipuiţi-vă uimirea de pe faţa prietenilor dumneavoastră cînd vor afla că v-aţi conectat cu atîta măiestrie imprimanta la calculatorul personal cu un minunat şi extrem de folositor cablu BrightPink®”.

Serios, acestea sunt 90% din lucrurile despre care noi am trebui să scriem, sau cel puţin aşa cred echipele de PR care ne trimit regulat gunoi promo-uri pentru minunatele lor creaţii de ultimă oră.

Update: astăzi am primit un mail simpatic. Cel care mi l-a trimis nu încerca să-mi vîndă nimic, nici să mă convingă de ceva; era doar speriat. Acum cîteva zile, scrisesem despre bateriile de laptop care explodează din senin. Săracul utilizator de laptop voia să îi spun dacă este îm pericol sau nu. Vedeţi, pentru oamenii ăştia mă trezesc cu plăcere, chiar şi la ora 6 dimineaţa.

*notă: imaginea de mai sus este un pen drive, nu un ruj, cum aţi crede. Reclama ar putea suna ca mai jos:

“Trăim într-o lume super-tehnologizată. Indu-i pe toţi în eroare şi lasă-i să creadă că ai în poşetă un ruj, cînd de fapt tu ascunzi ultimul model de UberShit™CrappyGadget® USBStick. Prefă-te că eşti o doamnă cochetă, şi ascunde-ţi obsesiile tehnologice într-un obiect cosmetic. Lasă-i pe toţi să creadă că într-adevăr eşti o femeie!”