Înapoi la blog

Cum (nu) a scos RDS vPlay-ul din grilă

TABLETĂ

5 min read
Cum (nu) a scos RDS vPlay-ul din grilă

Acu ceva vreme vorbeam cu cineva despre cum vPlay se încarcă niţel mai greu decât de obicei. Ieri primesc un mesaj de la sus-numitul, împreună cu un link către nota explicativă din headerul site-ului, care povesteşte ceva despre cum i-a lăsat RDS pe abonaţi fără acces la filme piratate. Bun, atunci mi s-a aprins primul bec.

Ca tot românul de cuvânt, am luat de bună notiţa cu fundal roşu. După câteva secunde însă - intervalul de timp in care intră, de obicei, raţiunea pe felie – m-am prins. “Opaaa, cineva se joaca de-a victima. Hai să vedem de ce.”

Despre Erdieşh v-am mai povestit. Sunt abonatul lor de foarte multă vreme, după ce, în prealabil, am avut de-a face cu nenumăraţi provideri şi în Botoşani, la ai mei, şi la Iaşi. Dintre toţi, au fost cei mai profi şi au “the best bang per buck”. Poate că sunt părtinitor în ce priveşte acest aspect, dar hei, nu e firma lu’ tata să le apăr eu onoarea, nici nu-mi iau salariul de la ei. Doar că am tot pachetul de servicii la jumătate din preţul celor de la UPC.

Cu toate astea, ce face vPlay e josnic, şi nu mă refer la sutele de materiale pentru care nu plăteşte drepturi de redifuzare. De când şi-au mutat cu cortul în data-center-ul LeaseWeb din Olanda şi şi-au redus lăţimea de bandă ca să mai economisească un ban, conexiunea a devenit problematică. În mod special, nodul dintre RDS si Leaseweb, care, se pare, suferă de un delay.

1 3 ms 2 ms 2 ms 10.0.0.1
2 3 ms 3 ms 3 ms 10.65.139.37
3 3 ms 3 ms 3 ms cr01.iasi.rdsnet.ro [213.154.134.174]
4 42 ms 42 ms 41 ms 213-154-130-105.rdsnet.ro [213.154.130.105]
5 228 ms 215 ms 180 ms te5-4.sr1.sbp.leaseweb.net [62.212.80.45]
6 43 ms 43 ms 43 ms 83.149.86.149

Treaba e că lucrurile de genul ăsta se întâmplă dintr-o diversitate de motive, de la probleme hardware (un router prost ici, un router prost colo), sau chiar din cauza lăţimii de bandă insuficiente a celor de la vPlay. În general, lucrurile astea se rezolvă prieteneşte, la solicitarea părţii afectate. Fiţi atenţi că, din moment ce vi s-a afişat bannerul, conexiunea dintre voi şi vPlay n-avea cum să fie suspendată (că nu aţi mai fi văzut nimic), ci doar limitată (a.k.a. cu “şuturi”). Deja se vede dezinformarea.

Treaba e că vPlay şi-a pus banner sfătuind userii să pistoneze rezolvarea problemei lor. Adică lasă pe alţii să-ţi facă treaba murdară. Mă îndoiesc că ar fi trimis cei de la RDS vreun mail celor de la vPlay. Nu cred că au considerat vPlay atât de important, şi nici nu cred - chiar de ar fi vrut să trimită o notificare - n-ar fi ştiut unde să scrie. Cei de la vPlay operează la fel cum operează ceilaţi piraţi: fără persoană de contact, fără date în WhoIs, fără nici un mail oficial. Unde să trimiţi notificarea?

Secundo, de ce ar fi blocat RDS ]n mod voluntar o destinaţie precum vPlay? Cei mai paranoici s-au gândit deja că e o resursă cu conţinut ilegal. Li s-a părut plauzibil, deşi n-au fost de acord. Între noi fie vorba însă, un ISP-ist de talia lui Erdieşh nu prea stă să facă content filtering de capul lui, fără un ordin judecătoresc. Mai ales atunci când permite accesul la torrente şi la restul content-ului protejat de copyright “cu viteze de până la 100 de megabiţi pe secundă” ca să citez broşura promoţională.

O altă ipoteză vehiculată a fost faptul că abonaţii RDS consumă foarte mult trafic vizualizând serialele de pe vPlay. Din nou greşit, pentru că, din punct de vedere matematic, nu iese calculul. Un episod din Game of Thrones, de exemplu, are în jur de 350 - 370 MB şi o durată de 60 de minute. Videoclipul ăsta de la Taxi are 4:23 şi 154,24 MB în format full HD. Prin extrapolare, pentru o oră de conţinut HD de pe Youtube, RDS consumă 2,16 GB de date. Dacă voia să facă economie la bandă, probabil că ar fi ales să blocheze Youtube în loc de vPlay, că bunul simţ îmi spune că mult mai mulţi abonaţi RDS stau pe Youtube decât pe vPlay.

OK, OK, acum probabil că o să spuneţi că trebuie să fie totuşi ceva la mijloc, că prea multă lume zice că e vina RDS-ului. Da, pentru că aşa li s-a zis şi lor prin bannerul şmecher de pe vPlay. Şi ce motiv (înafară de cel prin care forţează utilizatorii să preseze RDS ca să le repare lor peering-ul defect) ar avea vPlay să mintă? Şi, bineînţeles, când e să credem spusele unei companii legitime versus afirmaţiile unor piraţi, îi credem pe piraţi, că doar suntem anti-toate.

Plus de asta, există precedentul. RDS tocmai şi-a pus paie pe foc cu scoaterea Antenelor din grila de programe pe satelit, şi asta devine o problemă pentru toţi românii devoratori de clovni penibili tipi deştepţi ca Mircea Badea şi absolvenţii de Jurnalism la fără frecvenţă de la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir analiştii politici de la ştirile Antenelor. Asta chiar dacă scoaterea din grilă s-a făcut doar pe satelit, adică fix în casele care nu sunt conectate la Internet prin RDS. “Dom’le, am auzit io de la vărul meu Săndel de la ţară - că ăla are televiziune prin satelit, e om mare, nu ca noi, prin cablu - cum că RDS ăsta cenzurează”. Cam asta e reacţia cetăţeanului român la refuzul unei companii de a se lăsa şantajată pe sume uriaşe de un mogul penal, deci aşa trebuie să fie şi cu Internetul şi accesul la vPlay, nu?

NU. Şi sper ca, peste câteva zile, cînd cei de la vPlay îşi vor scoate degetul din cur şi vor repara peering-ul, prevăd un banner mare prin care să mulţumească turmei de oameni care au presat RDS-ul opresator SĂ NU MAI CENZUREZE LIBERTATEA DE EXPRESIE de pe net. Iar suporterii se vor bucura şi se vor bate pe spate prieteneşte despre ce bine i-au pus ei la respect pe Erdieşi.